Kaspersky: “Οι ιοί Stuxnet και Duqu φτιάχτηκαν από την ίδια ομάδα”

greek 30/12/2011
Ο Stuxnet και ο Duqu, δύο από τους πιο εξελιγμένους ιούς υπολογιστών που έχουν ποτέ δημιουργηθεί, φτιάχτηκαν από την ίδια ομάδα σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά της Kaspersky Labs.

Η εταιρία βρήκε επίσης στοιχεία ότι η ομάδα χρησιμοποίησε το ίδιο περιβάλλον λογισμικού για να φτιάξει τους συγκεκριμένους ιούς – και άλλους – μεταξύ του 2007 και του 2011.
 
“Νέες πληροφορίες που συλλέχθηκαν σχετικά με τα Trojans Stuxnet και Duqu επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τη δημιουργία τους κρύβεται η ίδια ομάδα ενώ για την ανάπτυξή τους χρησιμοποιήθηκε μια κοινή πλατφόρμα”, ανέφερε η Kaspersky Labs. “Αυτή η πλατφόρμα μπορεί να δημιουργήθηκε πολύ πριν από την κυκλοφορία του Stuxnet.”
 
Ο ιός Stuxnet εμφανίστηκε το 2010 και είχε ως στόχο βιομηχανικά συστήματα ελέγχου της Siemens. Ο ιός επηρέασε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καταστρέφοντας κάποιες εγκαταστάσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο του Natanz.

Ο Duqu ανακαλύφθηκε το 2011. Χρησιμοποιεί κώδικα πανομοιότυπο με αυτόν του Stuxnet αλλά έχει ως στόχο υπολογιστές με σκοπό την υποκλοπή δεδομένων.
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν διαφορετική άποψη για τη σχέση μεταξύ των δύο ιών.
 
Η McAfee ανέφερε τον Οκτώβριο ότι ο Duqu μάλλον δημιουργήθηκε από διαφορετική ομάδα που μελέτησε το Stuxnet και χρησιμοποίησε την τεχνολογία του.
Η Kaspersky Labs αναφέρει ότι η πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία των ιών ονομάζεται 'Tilded'.

Βρήκε επίσης επτά οδηγούς (drivers) που είναι ενσωματωμένοι στην πλατφόρμα. Τρεις από αυτούς τους οδηγούς δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.
 
Πηγή: zdnet.co.uk
 




Tags:   ιος , Kaspersky  

H Acer παρουσίασε το πρώτο tablet με οθόνη 1080p
H Acer παρουσίασε το πρώτο tablet με οθόνη 1080p
Η Acer παρουσίασε στο Λας Βέγκας ένα νέο Iconia Tab tablet το οποίο έχει ανάλυση οθόνης 1920x1080 pixels.
Έρχονται οι πρώτες τηλεοράσεις με Android;
Έρχονται οι πρώτες τηλεοράσεις με Android;
Ο πρώτος κατασκευαστής που θα συμπεριλάβει το Android 4.0 είναι η Lenovo και τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2012.
Άρχισε η συνάντηση
Άρχισε η συνάντηση
Αρχισε πριν από λίγο η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου
Τελευταία Σχόλια