Τα... μυστήρια του χασμουρητού

greek 14/12/2011
Χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι, όταν είμαστε αγχωμένοι και όταν το κάνουν οι αγαπημένοι μας. Χασμουριόμαστε ακόμα κι όταν είμαστε σε κώμα ή μέσα στη μήτρα της μητέρας μας. Κάποιοι χασμουριούνται και ταυτόχρονα βιώνουν οργασμό!

Η επιστήμη επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της χασμολογίας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολύ ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν την τάση να χασμουριούνται όσοι πέφτουν με αλεξίπτωτο, οι αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς, καθώς και οι κλασικοί μουσικοί πριν ανέβουν στη σκηνή. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μηχανισμό μετατόπισης του ενδιαφέροντος. Οταν νιώθουμε πιεσμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, κάποιες φορές το σωματοποιούμε και το κάνουμε χασμουρητό.

Επίσης έμβρυα, ακόμα και δώδεκα εβδομάδων, τεντώνονται μες στη μήτρα όταν χασμουριούνται. Το αντανακλαστικό του τεντώματος φαίνεται να είναι πολύ βαθιά μέσα μας, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούν να το κάνουν ακόμα και οι άνθρωποι με παραλυσία. 

Το 1923 Βρετανός νευρολόγος που παρακολουθούσε ασθενείς με εγκεφαλικό, που είχαν παραλύσει στη μία τους πλευρά, παρατήρησε κάτι που του προκάλεσε έκπληξη: πολλοί από αυτούς όταν χασμουριούνταν, τέντωναν και το χέρι που ήταν στην πλευρά που είχε παραλύσει! Υπάρχουν κι άλλα μυστήρια ωστόσο γύρω από το χασμουρητό. Γιατί, για παράδειγμα, χασμουριόμαστε περισσότερο τις μέρες με ζέστη; 

Επιπλέον, το πολύ συχνό χασμουρητό έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει σε ανθρώπους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του κινητικού νευρώνα και ο διαβήτης, ενώ παρατηρείται και σε ασθενείς ύστερα από θεραπεία με ακτινοβολία.

Η πιο περίεργη παρατήρηση της χασμολογίας είναι μακράν αυτή που περιγράφεται στην επιθεώρηση «Canadian Journal of Psychiatry» το 1986. Τρεις κλινικοί ψυχίατροι περιγράφουν πως κάποιοι ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική αρνούνταν πεισματικά να διακόψουν τη λήψη συγκεκριμένου αντικαταθλιπτικού. Οταν διερευνήθηκε αυτή η άρνησή τους, παραδέχτηκαν ότι είχαν εμφανίσει μια μάλλον απολαυστική παρενέργεια: κάθε φορά που χασμουριούνταν εκδήλωναν αυτόματα οργασμό, τόσοι οι άντρες όσο και οι γυναίκες!





Tags:  

Η ΚΟΠ βράβευσε ομάδες για το ήθος τους
Η ΚΟΠ βράβευσε ομάδες για το ήθος τους
Η ΚΟΠ βράβευσε χθες βράδυ ομάδες για το ήθος που επέδειξαν στα Πρωταθλήματα της, την αγωνιστική περίοδο 2010/2011. 
Στο 4,1% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το Δεκέμβριο
Περαιτέρω άνοδο, αν και μικρή, σημείωσε ο ρυθμός πληθωρισμού το Δεκέμβριο του 2011 φθάνοντας το 4,1% σε σύγκριση με 4% το Νοέμβριο του ίδιου έτους.
 "Σχέδιο Β" της Τουρκίας στο Κυπριακό
"Σχέδιο Β" της Τουρκίας στο Κυπριακό
Σύμφωνα με το Abhaber και το NTV, εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό κατά την επικείμενη συνάντηση τότε η Άγκυρα θα τροποποιήσει τις βασικές της παραμέτρους. 
Τελευταία Σχόλια