Κατασκοπευτικός “ιός” έκλεψε ευαίσθητα δεδομένα από τη Νορβηγία

greek 19/11/2011
Μεγάλης έκτασης κυβερνο-επίθεση έλαβε χώρα εχτές στη Νορβηγία με αποτέλεσμα την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων από πετρελαϊκές και αμυντικές βιομηχανίες.

Στην επίθεση εμπλέκονται αρκετά άτομα και πραγματοποιήθηκε από ιό που “κρυβόταν” μέσα σε email. Ο παραλήπτης του email “άνοιξε την πόρτα” για τον ιό χωρίς να το γνωρίζει, επιτρέποντάς του να ψάξει στα συστήματα για αρχεία και κωδικούς ασφαλείας.

"Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε κατασκοπευτική επίθεση τέτοιας έκτασης”, δήλωσε εκπρόσωπος της Νορβηγικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι αυτού του τύπου η κατασκοπεία μέσω internet είναι μια πολύ φθηνή μέθοδος για την συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών αλλά απέφυγε να κατονομάσει τις ύποπτες χώρες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από την επίθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νορβηγία γίνεται στόχος κυβερνο-επίθεσης. Το 2010 η ιστοσελίδα του  Ινστιτούτου Νόμπελ δέχτηκε επίθεση από έναν trojan horse ιό.

Το internet έχει γίνει ένα πεδίο μάχης μεταξύ των χωρών με τις επιθέσεις να κυμαίνονται μεταξύ καταστροφών σε υποδομές που προκαλούνται από ιούς όπως το Stuxnet worm και κατασκοπευτικές επιθέσεις όπως αυτές για τις οποίες είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron στις αρχές του μήνα.





Συνάντηση Ερντογάν - Γάλλου ΥΠΕΞ
Συνάντηση Ερντογάν - Γάλλου ΥΠΕΞ
Με τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Αλέν Ζυπέ συναντήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν
Μήνυμα στήριξης
Μήνυμα στήριξης
Το επίσημο μήνυμα ότι η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται και θα μείνει ασφαλής, ακέραια και ανεξάρτητη μετέφερε στον κυπριακό ελληνισμό ο Δ. Αβραμόπουλος
''Ένταλμα σύλληψης'' εναντίον του Μ.Σαρρή
''Ένταλμα σύλληψης'' για Μ.Σαρρή
Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στο λεγόμενο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Δημοκρατίας, Μιχάλη Σαρρή.
Τελευταία Σχόλια