Το φαβορί για τον προεδρικό θώκο της Φινλανδίας

greek 06/1/2012

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι φαίνεται ότι θα αναδείξουν το βετεράνο συντηρητικό πολιτευτή Sauli Niinisto στον Προεδρικό θώκο καθώς οι οικονομικές ανησυχίες υπερτερούν του αντιευρωπαϊκού αισθήματος.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του κόμματος Εθνικός Συνασπισμός (National Coalition) είναι το καθαρό φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης που θα διενεργηθεί στις 22 Ιανουαρίου με 40% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μετά την ανάδειξη από το πουθενά του άκρως ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φιλανδών (Finns Party)στις γενικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, του οποίου η εκστρατεία βασίστηκε στην αντίθεση του στα πακέτα βοήθειας της ΕΕ, κάποιοι ανέμεναν ότι ο ηγέτης του κόμματος Timo Soini θα ήταν ένας δυνατός προεδρικός υποψήφιος.


Ωστόσο, ο κ. Soini βρίσκεται κάτω του 10% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάτι που τον τοποθετεί πιο πίσω από ακόμη ένα ελπιδοφόρο υποψήφιο τον βετεράνο του Κεντρώου Κόμματος (Centre Party) Paavo Vayrynen.

Αν κανένας εκ των οκτώ υποψηφίων δεν λάβει περισσότερες από τις μισές ψήφους θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων μετά από δύο εβδομάδες.


Οι ψηφοφόροι πιθανόν να νοιώθουν ασφάλεια από την εμπειρία του κ. Niinisto, σύμφωνα με αναλυτές, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Φινλανδίας έχει μικρή εκτελεστική εξουσία εκτός των στρατιωτικών και των διπλωματικών υποθέσεων.

«Οι Φιλανδοί ανησυχούν από την υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη, την κατάσταση του ευρώ και υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχει ακόμη λίγος θυμός για τα πακέτα διάσωσης», δηλώνει η Διευθύντρια της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Juha Jokela, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος ανησυχεί επίσης για το μέλλον του».

 





Στο Ισραήλ η Διαμαντοπούλου
Κατά την επίσκεψη της υπουργού, ξεκίνησε η ενεργοποίηση της συμφωνίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανάμεσα στις δύο χώρες!
"Σεβασμός" Μέρκελ σε Ιταλία - Τα ίδια έλεγε και για την Ελλάδα!
"Σεβασμός" Μέρκελ σε Ιταλία - Τα ίδια έλεγε και για την Ελλάδα!
Το "μεγάλο σεβασμό" της για την ταχύτητα με την οποία υιοθετούνται οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Ράλι Ντακάρ: 9η ημέρα
Ράλι Ντακάρ: 9η ημέρα
Ο Πετερανσέλ με το ΜΙΝΙ παραμένει πρώτος στα αυτοκίνητα, ενώ στις μοτοσικλέτες πέρασε στην κορυφή ο Κόμα με ΚΤΜ.
Τελευταία Σχόλια