Καστοριά, η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας

greek 21/11/2011
Μια πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη, που καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης, η Καστοριά, αποτελεί όχι άδικα, την αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας. Μια επίσκεψη στην πόλη της Καστοριάς αρκεί, για να σε κάνει να την λατρέψεις και να πιστεύεις ότι την γνωρίζεις από παλιά.
 
Κλίμα 
Το κλίμα της Καστοριάς χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό. Η έντονη υγρασία είναι διάχυτη κυρίως λόγω της λίμνης και δευτερευόντως λόγω της απουσίας ανέμων. Τους χειμερινούς μήνες οι χιονοπτώσεις είναι έντονες και το κρύο τσουχτερό ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της ημέρας.  Το Καλοκαίρι είναι δροσερό, με αρκετή ηλιοφάνεια.
 
Πώς θα φτάσετε στην Καστοριά
Στην Καστοριά μπορείτε να φτάσετε μέσω της Εγνατίας Οδού άνετα και γρήγορα. Από Θεσσαλονίκη θα χρειαστείτε δύο περίπου ώρες μέσω Εγνατίας και κάθετου άξονα προς Καστοριά. Από Αθήνα η προτεινόμενη διαδρομή είναι: Αθήνα, Λάρισα, Ελασσόνα, Κοζάνη. Παράλληλα όμως μπορείτε να προσεγγίσετε την Καστοριά και αεροπορικώς από Αθήνα και στην συνέχεια να νοικιάσετε αυτοκίνητο από εκεί για τη  περιήγησή σας. Το τρένο μπορεί να σας πάει μέχρι Κοζάνη ή Φλώρινα αι από να πάρετε ΚΤΕΛ ή ταξί. Και φυσικά μπορείτε να έρθετε με ΚΤΕΛ από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και άλλες πόλεις.
 
Διαμονή
Τόσο στο κέντρο της πόλης της Καστοριάς, όσο και έξω από αυτήν υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πολύ προσιτές τιμές. Για όσους επιθυμείτε να ζήσετε σαν παλιός Καστοριανός, μπορείτε να βρείτε πολλά καταλύματα που στεγάζονται σε αρχοντικά.
 
Παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα
Τόσο στην παραλίμνια οδό, όσο και στα στενά της πόλης υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που μπορείτε να γευτείτε τις τοπικές γεύσεις. Αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε λαχανόφυλλα γεμιστά (σαρμάδες), γριβάδι στον ταβά, κρεμμυδόπιτα του Νεστορίου και φυσικά φασόλια Καστοριάς.

Έθιμα της Καστοριάς
Τα Ραγκουτσάρια (το Καρναβάλι της Καστοριάς), αποτελεί έθιμο, οι απαρχές του οποίου χάνονται στην αρχαιότητα. Είναι απομεινάρι του γνήσιου ελληνικού καρναβαλιού. Αρχίζει στις 6 Ιανουαρίου και διαρκεί τρεις ημέρες. Στη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, ζητώντας δώρα και κεράσματα για να διώξουν τα κακά πνεύματα, εν μέσω πειραγμάτων και άφθονου κρασιού.
 
Γουνοποιεία
Η οικονομική ζωή της πόλης είναι άρρηκτα δεμένη με τη γούνα, καθώς εδώ και αιώνες πολλές καστοριανές οικογένειες βγάζουν τα προς το ζήν από την γουνοποιεία. Η ιστορία της γούνας για την πόλη κρατάει από τον 10ο αιώνα. Από τον 17ο αιώνα ο κλάδος αυτοματοποιήθηκε με την εισαγωγή ραπτομηχανών. Κατά τη δεκαετία του 1970 ο κλάδος αναπτύχθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Σήμερα έχει μερικώς ανανήψει με άξονα κυρίως τη «ρωσική αρκούδα» αλλά είναι σημαντικά συρρικνωμένος. 
 
Σημεία ενδιαφέροντος
Λίμνη Καστοριάς: Θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας. Διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα (κύκνοι, αγριόπαπιες, ερωδιοί, αγριόχηνες, αργυροπελεκάνους, βουτηχτάρια κ.α), καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών, και ιχθυοπανίδα (γουλιανοί, κέφαλοι, τσιρόνια, γριβάδια, τούρνες, πέρκες κ.α). Μπορείτε να κάνετε κρουαζιέρα στην λίμνη με το κλειστό δημοτικό καραβάκι. Αφετηρία είναι η βόρεια παραλία της Καστοριάς.
 
Η σπηλιά του Δράκου: Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο  χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την  Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Έχει μήκος 300 μέτρα φυσικής διαδρομής ενώ η έξοδος του επισκέπτη γίνεται μέσω τεχνικής σήραγγας 35μ. Η φυσική ομορφιά της διαδρομής προέρχεται από τον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις 4 λίμες που θα συναντήσετε στη διαδρομή. Η έξοδος γίνεται μέσω τεχνικής σήραγγας που ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μουσειακός χώρος που μέσω φωτογραφικού υλικού γίνεται ενημέρωση για την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις κατασκευής - αξιοποίησης καθώς και για πληροφορίες σχετικά με τα σπήλαια σε όλο τον ελλαδικό χώρο, (θέση, γεωμορφολογία) στα πλαίσια μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης των επισκεπτών στα «μνημεία της φύσης» που αποτελούν τα σπήλαια.
Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:30 π.μ. μέχρι 16:30 μ.μ.
Τηλ. επικοινωνίας : 6957591303 / 2467026777
 
Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς: Στεγάζεται στο υπέροχο αρχοντικό Νεράντζη- Αϊβάζη στο Ντολτσό, χαρακτηριστικό δείγμα της καστοριανής αρχιτεκτονικής. Το μουσείο είναι ανοιχτό 10:00- 17:00 και τις Κυριακές 11:00- 17:00.
 
Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς: Το μουσείο αυτό φιλοξενεί σημαντικό βυζαντινό πλούτο της πόλης που σχετίζεται με εικόνες των 55 βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών της πόλης. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας 8:30- 15:00.
 
Αρχοντικά της Καστοριάς:  Η κατασκευή των αρχοντικών άρχισε τον 17ο αιώνα και συνεχίστηκε ως το 19ο, κυρίως από Ηπειρώτες και Μακεδονίτες μάστορες της πέτρας. Είναι μοναδικά και συνδυάζουν φρουριακά στοιχεία και λαϊκή τέχνη. Αξίζει να δείτε και να θαυμάσετε τα Αρχοντικά Μπασσάρα, Νάτζη, Εμμανουήλ, Βεργούλα, Σκουτάρη στο Ντόλτσο, τα αρχοντικά Τζώτζα, Σαπουντζή, Χριστοπούλου, Τσιατσιάπα, Ματζούρα στο Αποζάρι και αρκετά ακόμη κτίρια διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης.
 
Χρήσιμα τηλέφωνα:
Αστυνομία Καστοριάς: 24670 83216
Νοσοκομείο Καστοριάς: 24670 55600
 
      
 
 




Tags:  

Στο ναδίρ το ΧΑ
Στο ναδίρ το ΧΑ
Η πτώση συνεχίζεται για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταποντίζεται στο -3,23%. 
Ο πρώτος υποψήφιος
Παρών στην κούρσα της διαδοχής
Την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όταν υπάρξουν οι προυποθέσεις εξέφρασε ο Μ.Χρυσοχοίδης.
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Γιαννίκος
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Γιαννίκος
Απολογήθηκε ενώπιον του 10ου ανακριτή, και αφέθηκε ελεύθερος, ο Κώστας Γιαννίκος, διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού Alter.
Τελευταία Σχόλια