Μονοήμερη εκδρομή στη Λίμνη Στυμφαλία

greek 22/11/2011
Ποιος δεν έχει διαβάσει για τη Στυμφαλία και τις Στυμφαλίδες όρνιθες στους άθλους του Ηρακλή; Στυμφαλία… τόπος άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική μυθολογία. Ένα μέρος πανέμορφο, το οποίο ενδείκνυται για μονοήμερες εξορμήσεις και επαφή με τη φύση. Μην σας φανεί περίεργο, αν στις διαδρομές σας, εκτός από τα κατάφυτα από έλατα βουνά, τις πηγές και τα ποτάμια συναντήσετε επίσης και ζώα του δάσους όπως αλεπούδες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα ακόμα και άγρια άλογα γιατί αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ορεινής Κορινθίας...
 
Κλίμα
Το χειμώνα το κρύο είναι τσουχτερό καθώς τα χιονισμένα βουνά της Ζήρειας και του Ολίγυρτου που την περιτριγυρίζουν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση… Για να συναντήσετε το υπέροχο φυσικό τοπίο καλό θα ήταν να την επισκεφθείτε το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη.
 
Πώς να φτάσετε στη Λίμνη Στυμφαλία
Ακολουθείστε την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών μέχρι το Κιάτο. Στην έξοδο του Κιάτου θα συναντήσετε σχετική σήμανση που αναγράφει Στυμφαλία. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 145χλμ.
 
Διαμονή
Αν θέλετε να αφιερώσετε ένα Σαββατοκύριακο για ξεκούραση και χαλάρωση, θα βρείτε ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες στα κοντινά χωριά, όπως η Καστανιά που θα σας χαρίσουν μια ζεστή και όμορφη φιλοξενία.
 
Παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα
Στα όμορφα χωριουδάκια γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλές ταβερνούλες που περιμένουν να τις επισκεφτείτε. Γευτείτε τα πιάτα τους με ένα ποτήρι καλό τοπικό κρασί. Προϊόντα τοπικής παραγωγής είναι: κρασιά, σταφίδες, γλυκά, ζυμαρικά, λάδι, ελιές, τυροκομικά προϊόντα, ντομάτες, πατάτες, κεράσια, καρύδια, κολοκύθια, όσπρια, μήλα.
 
Σημεία ενδιαφέροντος
Εκτός από την πανέμορφη λίμνη και το φυσικό τοπίο που αξίζει να περπατήσετε υπάρχουν περισσότερα σημεία που περιμένουν να τα γνωρίσετε όπως:
 
Αρχαία Στύμφαλος: Βρίσκεται στο χωριό Στυμφαλία. Στην αρχαιότητα ήταν μια μικρή πόλη μερικών χιλιάδων κατοίκων με πολλαπλές δραστηριότητες όπως μας μαρτυρούν τα νομίσματα που βρέθηκαν. Ιδρύθηκε γύρω στο 350 π.Χ. περίπου στην θέση ενός μικρού οικισμού. Για την αρχαία Στύμφαλο δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες .Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από το 1924 έως το 1930 από τον καθηγητή Αναστάσιο Ορλάνδο . Τα τελευταία χρόνια οι ανασκαφές γίνονται από το πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά υπό την διεύθυνση του κυρίου Hector Williams. Ανακαλύφθηκαν τμήμα τις Αρχαίας Στυμφάλου, το Ιερό της Αθηνάς, η Ακρόπολη, το Αρχαίο Θέατρο.
 
Μονή Ζαρακά: Βρίσκεται στον οικισμό Κιόνια του Τ. Δ. Στυμφαλίας. Χτίστηκε περίπου το 1225 μ.Χ. από μοναχούς της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, μέλη του μοναστικού τάγματος των Κιστεριακιανών οι οποίοι εγκαταστάθηκαν και στην Ελλάδα. Το Μοναστήρι λειτούργησε περίπου 50 χρόνια και είναι γνωστό ως αβαείο του Ζαρακά.
 
Αδριάνειο Υδραγωγείο : Στην νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης Στυμφαλίας βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε γύρω στο 130 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό για την υδροδότηση της Κορίνθου.
 
Λαογραφικό μουσείο Λαύκας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΗΛΙΟΣ»: Σήμερα το Μουσείο με την υπερδεκαετή διαδρομή του και με την αποκλειστική αρωγή της «Αδελφότητας Λαυκιωτών» και των κατοίκων της Λαύκας εξακολουθεί να προσφέρει βιώματα, εικόνες και παραδείγματα του αγροτικού πολιτισμού που παρότι έχει δεχθεί και δέχεται επιρροές από τον αστικό και τεχνολογικό πολιτισμό της εποχής μας στα βασικά του στοιχεία ως σύστημα ζωής και αντίληψης μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.
 
Η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου κτισμένη το 1600 μ.Χ. στο Τ.Δ Καστανιάς
 
Αν φτάσετε μέχρι το χωριό Καλιάνοι ρωτήστε για το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Το μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη χαράδρα και μπορείτε να πάτε με τα πόδια.




Tags:  

Στο ναδίρ το ΧΑ
Στο ναδίρ το ΧΑ
Η πτώση συνεχίζεται για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταποντίζεται στο -3,23%. 
Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού
Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού
Πιθανή παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου προβλέπει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Παράταση για αυθαίρετα
Παράταση για αυθαίρετα
Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου.
Τελευταία Σχόλια