Εκτενής η αναφορά των αμερικανικών ΜΜΕ στον Παπαδήμο

greek 05/1/2012
Εκτενή προβολή δίνεται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ σε αναφορές του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, για την αναγκαιότητα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και λήψης άμεσων μέτρων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Παράλληλα, καταγράφεται η γενικότερη ανησυχία για την πορεία του ευρώ και οι προβλέψεις για το 2012.
 
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε την ανάγκη περικοπών στα εισοδήματα ώστε να μπορέσει η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να δεχθεί το νέο πακέτο βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές της.
 
«Να δώσουμε λίγα προκειμένου να μη χάσουμε τα πολλά», φέρεται να δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας προς στους εκπροσώπους εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές.
 
Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» επισήμανε ότι, παρά τις μειώσεις των μισθών και την αύξηση της φορολόγησης τα δύο τελευταία χρόνια, το έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 9% το 2011, σε σχέση με το 10,6% του 2010, ενώ η ύφεση αναμένεται να αγγίξει το 6%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η Ελλάδα δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών.
 
Οφείλει να συνεχίσει τη λιτότητα, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορεί από τους ιδιώτες πιστωτές της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
 
Στην ίδια ανταπόκριση υποστηρίχθηκε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς «ασκεί πιέσεις» προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, για την ολοκλήρωση του PSI και την προκήρυξη εκλογών. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της «Καπα Research», όπως επισημάνθηκε, η ΝΔ προηγείται με 21% στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται στο 13%.
 
Η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στους εκπροσώπους των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων τον «κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» της χώρας, τον Μάρτιο, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την παροχή του νέου πακέτου διάσωσης.
 
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά κρίσιμες» οι επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς η Ελλάδα καλείται να διασφαλίσει την χρηματοδότησή της από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της χώρας μας προειδοποίησε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις δράσεις και τις αποφάσεις μας των επόμενων εβδομάδων».
 
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και άρθρο στην «Ουάσιγκτον Ποστ». Αφού προβάλλονται οι δηλώσεις του κ. Παπαδήμου, διατυπώνεται η άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας παραμένουν μετέωρες σε όλα τα μέτωπα, ενώ οι παρενέργειες μιας χρεοκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη παραμένουν απρόβλεπτες και ίσως τραυματικές για την ευρωπαϊκή οικονομία.
 
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να μεταβούν αυτό το μήνα στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.
 
«Εάν δεν προχωρήσουμε στις αναγκαίες προσαρμογές δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια χώρα η οποία δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και δεν επιλαμβάνεται των προβλημάτων της», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τους κοινωνικούς εταίρους, όπως σημειώνεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
 
Σε ανταπόκριση στο CNN έγινε αναφορά στα γεγονότα που αναμένεται να σημαδέψουν το 2012 και πιθανώς να προκαλέσουν αναταράξεις.
 
Αναφορικά με την Ελλάδα εκφράστηκε η γνώμη ότι το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων δεν θα είναι αρκετό, καθώς το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, «η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι ο αδύναμος κρίκος εντός της Ευρώπης.
 
Θα παραμείνει σε ύφεση, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της και ακόμα θα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια από τις χώρες του Βορά».
 
Τέλος, διαφορετικές προοπτικές για το 2012 έδωσε η γνωστή λίστα του Byron Wien. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο κ. Wien εμφανίστηκε αισιόδοξος στις προβλέψεις του για την καινούρια χρονιά, λέγοντας ότι θα υπάρξει άνοδος των χρηματιστηρίων, βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η Ευρώπη θα καταλήξει σε μια βιώσιμη λύση για τα οικονομικά της προβλήματα.
 
Όσον αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία ανέφερε ότι επειδή η Ευρώπη θα είχε πολλά να χάσει από τη διάλυση της νομισματικής ένωσης, οι χώρες αυτές, αν και θα χρεοκοπήσουν, πρόκειται να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.
 
Αξίζει να επισημανθεί ότι από τις δέκα προβλέψεις του για το 2011, επαληθεύτηκαν οι οκτώ, όπως αναφέρθηκε από το αμερικανικό κανάλι.
 




Tags:  

Το ..παλεύει ο Παπανδρέου
Το ..παλεύει ο Παπανδρέου
Συναντήσεις με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο την Πέμπτη.
Νίκησε κι ας μην έπεισε ο Αρης
Νίκησε κι ας μην έπεισε ο Αρης
Ενα τέρμα του Νέρι Καστίγιο στο 12’ αποδείχθηκε αρκετό για τον Αρη, προκειμένου να πάρει το «τρίποντο» με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Οι Ηπειρώτες ήλεγξαν το παιχνίδι σε όλη τη διάρκεια του ματς, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να «απαντήσουν».
Απώλειες 1,71% στο Χ.Α.
Απώλειες 1,71% στο Χ.Α.
Με αρνητικό πρόσημο, στις 636,52 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας απώλειες 1,71%.
Τελευταία Σχόλια