"Το κούρεμα κατά 50% δεν είναι αρκετό"

greek 07/1/2012

Ενα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% δεν είναι αρκετό για να θέσει το τεράστιο χρέος της χώρας σε βιώσιμη βάση, δήλωσε ο ακαδημαϊκός Κλέμενς Φουέστ, σύμβουλος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τράπεζες και επενδυτικά ταμεία διαπραγματεύονται με την Αθήνα εδώ και εβδομάδες για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που στοχεύει στη μείωση της σχέσης του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 160% στο 120%, που θεωρείται πιο βιώσιμο, μέχρι το 2020, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας ύψους 130 δις ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος PSI, οι επενδυτές θα αποδεχθούν εθελούσια μια μείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων και θα πάρουν ως αντάλλαγμα ρευστό και νέα ομόλογα.

Στη συνέντευξή του στο ''Βήμα της Κυριακής'', ο κ, Φουέστ είπε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι ψηλότερο από το συμφωνηθέν 50%, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να εξοφλήσει το χρέος της.


''Το ύψος αυτό (του κουρέματος κατά 50%) συνοδευόταν από την ιδέα ότι θα ήταν συνδεδεμένο με ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο θα βοηθούσε στη μείωση του συσσωρευμένου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020'', είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''τέτοια μείωση δεν είναι αρκετή. Είχαμε ήδη ένα χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης. Ετσι, το κούρεμα πρέπει να είναι ψηλότερο του 50%''.

Ο κ. Φουέστ διατύπωσε την άποψη ότι ''η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Πιστεύω ότι το καλύτερο πράγμα είναι εάν κάποιος πει ειλικρινά ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χρέος της. Με το αυτό τον τρόπο κάποια καλύτερη διευθέτηση θα μπορεί να επιτευχθεί''.

 





Πίσω στη χώρα τους 41 αλλοδαποί
Πίσω στη χώρα τους 41 αλλοδαποί
Επιχείρηση για την επιστροφή 41 αλλοδαπών, διαφόρων υπηκοοτήτων, στις χώρες καταγωγής τους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας
Εγκαινιάζεται σήμερα το ΚΗΦΗ
Εγκαινιάζεται σήμερα το ΚΗΦΗ
Σήμερα Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου στις 19:00 το βράδυ, θα γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ιωαννιτών.
Κινητοποιήσεις από τους δικηγόρους της Πελοποννήσου
Κινητοποιήσεις από τους δικηγόρους της Πελοποννήσου
 Απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι της Κορίνθου, με απόφαση του οικείου δικηγορικού συλλόγου, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, για τις δικηγορικές εταιρείες και τη διαφήμιση των δικηγόρων.
Τελευταία Σχόλια