Δεν θα εγκαταλείψουμε την Κύπρο για χάρη της ένταξης, λέει ο Μπαγίς

greek 05/12/2011
''Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Βόρεια Κύπρο την οποία θεωρεί εθνική υπόθεση, για χάρη της ένταξης στην ΕΕ” είπε ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης Εγκεμέν Μπαγίς. 

Απαντώντας γραπτώς σε γραπτή ερώτηση βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και στην Κυπριακή προεδρία στην ΕΕ λέγοντας ότι “δεν τίθεται θέμα να καθίσει η Τουρκία στο ίδιο τραπέζι με χώρα την οποία δεν αναγνωρίζει” και τόνισε: “Το γεγονός ότι δεν θα δεχθούμε ως συνομιλητή την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν σημαίνει ότι θα παγώσουν οι σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν τίθεται θέμα να διακοπούν οι σχέσεις με μία Ένωση με την οποία έχουμε παρελθόν 52 ετών. Με αυτήν πραγματοποιούμε το μισό εξωτερικό μας εμπόδιο, από αυτήν προέρχεται το 80% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και σε αυτήν κατοικούν εκατομμύρια πολιτών μας και σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές μας. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου»-όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία- δεν θα δεχθούμε την τελευταία ως συνομιλητή, αλλά θα συνεχιστούν οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία και συνεργαζόμαστε στα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις”.

“Στόχος μας είναι να αναλάβει τον Ιούλιο του 2012 την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μία Κύπρος που θα συνίσταται από δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη” είπε ο κ. Μπαγίς και επεσήμανε ότι “μία προεδρία που θα έχει βρει λύση για τα δικά της προβλήματα, θα συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ όσο και στις προσπάθειες της ΕΕ να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής”.

Ως προς το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός είπε “από τώρα και στο εξής, κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία μονομερή βήματα. Η προσδοκία μας είναι να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το λόγο της και να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε στις 26 Απριλίου 2004. Είναι αν μη τι άλλο αφέλεια να περιμένει κανείς να παραβλέψουμε το γεγονός ότι συνεχίζεται η άδικη απομόνωση των αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο”.





Tags:  

 Αρχισε η συνάντηση των δύο ηγετών
Αρχισε η συνάντηση των δύο ηγετών
Αρχισε πριν από λίγο η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.
"Μισό τρισ. δολάρια «αξίζει» το οικόπεδο 12"
Οικόπεδο αξίας... μισού τρις!
"Ο πλούτος που μπορεί να αντληθεί, μόνο από το οικόπεδο 12 της Kυπριακής ΑΟΖ, ξεπερνά τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια", εκτιμά ο δρ Μιχάλης Οικονομίδης.
Εύκαμπτο tablet από τη Samsung;
Εύκαμπτο tablet από τη Samsung;
Με τα εύκαμπτα smartphones να έχουν ήδη δρομολογηθεί για το 2012, το επόμενο μεγάλο βήμα της Samsung μπορεί να είναι ένα εύκαμπτο, διαφανές tablet.
Τελευταία Σχόλια