"Εξαίρετη η επιλογή Παπαδήμου"

greek 13/11/2011
 "Η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου ήταν ιδιαίτερα εξαίρετη και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα", δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης.
   Ανέφερε επίσης ότι οι δικές του αναφορές, αλλά και αναφορές άλλων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, ήταν συνεπείς: Ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αχρείαστο και ζημιογόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ γενικότερα.

    "Όπως γνωρίζετε, οι συζητήσεις που έγιναν και γίνονται για το κούρεμα απορρέουν από πολιτικές αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο. Με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου 2011 και αργότερα της 26ης Οκτωβρίου, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης ουσιαστικά επέβαλαν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Στις αποφάσεις αυτές συμμετείχαν ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι και οι άλλοι ομόλογοί τους. Κατά την άποψή μου, το κούρεμα του χρέους δεν ήταν ούτε ο πιο αποτελεσματικός, ούτε ο πιο αποδοτικός τρόπος διαχείρισης της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ. Δυστυχώς παρατηρείται επιδείνωση των συνθηκών στη ζώνη του ευρώ, η οποία πιστεύω ήταν απόλυτα προβλεπτή", εξηγεί ο κ. Ορφανίδης.

    Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Ορφανίδης τόνισε πως αν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της κυβέρνησης, θα λυθούν και τα άλλα προβλήματα της οικονομίας. Κατά βάση δημοσιονομικό είναι το πρόβλημα στο τραπεζικό μας σύστημα και κατ' επέκταση σε ολόκληρη την οικονομία, σημειώνει ο Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος εντοπίζει την "αχίλλειο πτέρνα" της οικονομίας στην απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε ότι είναι αυτονόητο πως όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα, αν χρειαστεί. Στην Κύπρο το χρέος είναι ακόμα χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο απαιτήσει 5% ή 10% του ΑΕΠ.

    Υπογράμμισε, τέλος, ότι "πρέπει να ληφθούν όσα μέτρα χρειάζονται για να πειστούν οι αγορές" και "όσο καθυστερούμε, τόσο πιο οδυνηρά θα είναι τα μέτρα που θα απαιτούνται".
 





Δολοφονία 34χρονου στον Αρχάγγελο
Δολοφονία 34χρονου στον Αρχάγγελο
Δύο άγνωστα άτομα, τα οποία επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα το Χ. Χαραλάμπους, άλλιως ''βάτραχο'', ενώ αυτός βρισκόταν εντός αυτοκινήτου.
 Οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν
Οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν
«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τυχόν προκύψουν», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου
ΚΕΒΕ: Bαρύτατο πλήγμα στην οικονομία η απεργία των ελεγκτών
ΚΕΒΕ: Bαρύτατο πλήγμα στην οικονομία η απεργία των ελεγκτών
Νέο βαρύτατο πλήγμα, με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές και διεθνή ανυποληψία, θα επιφέρει στην ήδη χωλαίνουσα κυπριακή οικονομία, η ''ετσιθελική 12ωρη απεργία των ελεγκτών.
Τελευταία Σχόλια