Άμεση η απάντηση σε ΕΥΡΩΚΟ

greek 13/11/2011
"Ο Πρόεδρος είναι συνεπής στη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας", τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας στην κριτική του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΕΥΡΩΚΟ διαφωνεί με αυτή τη λύση και με τις προσπάθειες του Προέδρου να λύσει το Κυπριακό.
«Από κει και πέρα, όσα λέγει απλώς δεν ευσταθούν,» είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αφοσιωμένος στο έργο για υλοποίηση του εκλογικού του προγράμματος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη για την πολιτική του Προέδρου Χριστόφια, στο Κυπριακό, είπε ότι «δεν περιμένουμε το ΕΥΡΩΚΟ να συμφωνήσει με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κυπριακό».

«Ο Πρόεδρος είναι συνεπής στη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που προβλέπεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το ΕΥΡΩΚΟ διαφωνεί με αυτή τη λύση για αυτό και διαφωνεί με τις προσπάθειες του Προέδρου να λύσει το Κυπριακό. Από κει και πέρα, όσα λέγει απλώς δεν ευσταθούν,» τόνισε ο Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος, σημείωσε, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, είναι σε μια διαδικασία που δεν προβλέπει όλα αυτά τα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει, δηλαδή, την επιδιαιτησία, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, λύση ‘από έξω’.

«Ο Πρόεδρος εργάζεται για λύση συμφωνημένης το Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, μια λύση που θα τεθεί για έγκριση σε χωριστά δημοψηφίσματα προς τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Καταβάλλει έντονες προσπάθειες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αν μέχρι τώρα δεν έχουμε λύση στο Κυπριακό αυτό δεν οφείλεται ούτε στον Πρόεδρο ούτε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά οφείλεται στην άτεγκτη και αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Εκτός και αν και για αυτό το θέμα το ΕΥΡΩΚΟ έχει διαφορετική άποψη», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Συλλούρη ότι έχει φτάσει στο τέλος του ο πολιτικός κύκλος του Προέδρου Χριστόφια στην εξουσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε προεδρικές εκλογές το 2013, αυτός που αποφασίζει για το ποιος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ασφαλώς ο κ. Συλλούρης, ούτε και ένα κόμμα. Αυτός που αποφασίζει είναι ο κυπριακός λαός. Ας κάνουν όλοι υπομονή για τις προεδρικές εκλογές του 2013».

Από κει και πέρα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, «ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία, που έχουν προκύψει από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και για την επίλυση συσσωρευμένων για δεκαετίες προβλημάτων στην οικονομία και θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, συνεπής πάντοτε σε αρχές αλλά και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού διότι χρειάζεται ρεαλισμός για επίλυση του Κυπριακού. Τα μεγάλα λόγια και συνθήματα λύση δεν δίνουν».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα είναι ξανά υποψήφιος το 2013, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμάς δεν μας απασχολούν οι εκλογές του 2013. Αλλοι απασχολούνται και άλλοι αγωνιούν και αγχώνονται και προσαρμόζουν και εναλλάσσουν τις πολιτικές τους ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ο Πρόεδρος παραμένει αφοσιωμένος στο έργο για υλοποίηση του εκλογικού του προγράμματος».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών στα κατεχόμενα για λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε δώσει πολλές φορές την απάντηση σε αυτό, ο Πρόεδρος μάλιστα πρόσφατα στην αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών επανέλαβε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι, λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου δεν μπορεί να υπάρξει».

Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των μελών των φρουρών πολιτικών προσώπων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''έγινε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μείωση των φρουρών, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα ασφάλειας που είναι τα σημαντικότερα σε αυτό το ζήτημα».

Οπως είπε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα αξιολογούν την κατάσταση και αναλόγως θα πράττουν».

Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη πρόταση που εγκρίθηκε οδήγησε στη μείωση των φρουρών και αυτό έχει τύχει και της θετικής προσέγγισης της ίδιας της κοινωνίας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για μεγαλύτερη μείωση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι η απόφαση».

Ερωτηθείς για τη σύσταση Επιτροπής υπό τη Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου σε σχέση με το φυσικό αέριο και κατά πόσο θα απέχει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Κασίνης είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας. Η Υπηρεσία Ενέργειας έχει συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένα καθήκοντα που ασκεί με επικεφαλής τον κ. Κασίνη. Υπάρχει η Συμβουλευτική Ομάδα την οποία έχει συστήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προχθές, κυρίως για ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού σε σχέση με το φυσικό αέριο. Από κει και πέρα υπάρχει η ομάδα τεχνοκρατών στο Υπουργείο Εμπορίου, που ασχολείται με τεχνοκρατικά ζητήματα. Γα αυτά τα ζητήματα του φυσικού αερίου επιβάλλεται να υπάρχει τεχνοκρατική άποψη αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης και αντιμετώπισης διάφορων ζητημάτων».

Σε ερώτηση πότε θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα από όπου διεξάγεται η γεώτρηση για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν και εφόσον ληφθεί η απόφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μεταβεί στην πλατφόρμα, αυτό θα ανακοινωθεί».

Σε ερώτηση αν υπάρχει αποτέλεσμα σε σχέση με την ανεύρεση κοιτασμάτων, ο κ. Στεφάνου συνέστησε σε όλους υπομονή, προσθέτοντας ότι «όταν θα έχουμε αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε». 

 





Επιτέλους, ένα ρομπότ που μπορεί να φτιάξει σάντουιτς
Επιτέλους, ένα ρομπότ που μπορεί να φτιάξει σάντουιτς
Επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Μονάχου παρουσίασαν δύο ρομπότ που ονομάζονται TUM-Rosie και TUM-James.
Πρώτη βόλτα του Ρ. Ντενκτάς μετά από 6 μήνες
Πρώτη βόλτα του Ρ. Ντενκτάς μετά από 6 μήνες
Σχεδόν έξι μήνες μετά την περιπέτεια της υγείας του, ο πρώην Τ/κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς σήμερα έκανε τον περίπατό του.
Το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό
Το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό
Συνέρχεται σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη διεξαγωγή της τελικής συζήτησης και ψηφοφορίας επί των Κρατικών Προϋπολογισμών .
Τελευταία Σχόλια