Υβρίδιο λεωφορείου-τραμ φορτίζει τις μπαταρίες του σε κάθε στάση

greek 05/12/2011
Γερμανοί ερευνητές δοκιμάζουν ένα νέο είδος μέσου μαζικής μεταφοράς το οποίο δανείζεται τα καλύτερα στοιχεία από τα λεωφορεία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα τρένα και τα τραμ χωρίς να εκπέμπει ρύπους.

Το όχημα, το οποίο ονομάζεται AutoTram, είναι πλήρως ηλεκτρικό αλλά αντί να λειτουργεί με μία φόρτιση, φορτίζει τις μπαταρίες του σε κάθε στάση που κάνει, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο ενέργεια για 1,5 επιπλέον χιλιόμετρα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Ινστιτούτο  για Συστήματα Μεταφοράς και Υποδομών Fraunhofer στη Δρέσδη και έχει στόχο να παρέχει ένα ασφαλές, ευέλικτο και οικονομικό όχημα που δεν θα παράγει θόρυβο και ρύπους.

Βασικός στόχος είναι επίσης η αντιμετώπιση του ζητήματος των μεγάλων σε διάρκεια φορτίσεων των μπαταριών. Ενώ τα περισσότερα αυτοκίνητα μπορούν να λειτουργούν για μερικές μόνο ώρες την ημέρα, τα συγκεκριμένα οχήματα θα μπορούν να κινούνται στους δρόμους 24 ώρες το 24ωρο.

Το AutoTram έχει δανειστεί στοιχεία από τα μέσα σταθερής τροχιάς χωρίς όμως να χρειάζεται ράγες ή ηλεκτροφόρα καλώδια, κάνοντάς το πιο οικονομικό. Αντιθέτως, το AutoTram θα ακολουθεί λευκές γραμμές στο δρόμο ενώ ένα σύστημα διεύθυνσης πολλαπλών αξόνων θα του δίνει την ευελιξία ενός λεωφορείου.

Σε κάθε στάση το AutoTram θα φορτίζει τις μπαταρίες του με 700 βολτ ενέργειας. Οι δημιουργοί αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν μπαταρίες ιόντων λιθίου οι οποίες είναι βαρύτερες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φορτιστούν.

Το όχημα θα διαθέτει επίσης και έναν κινητήρα diesel για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης ή για την περίπτωση που οι μπαταρίες εξαντληθούν.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το AutoTram θα κοστίζει περίπου 30 με 50 φορές λιγότερο από τα μέσα σταθερής τροχιάς, αν και θα είναι πιο ακριβό από τα λεωφορεία diesel.

Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί με 34.5 εκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανική κυβέρνηση.





Για το Κυπριακό συζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Βρετανίας
Για το Κυπριακό συζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Βρετανίας
Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο κ. Μπαν Κι Μουν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
"Λάθος το ελληνικό κούρεμα χρέους"
"Λάθος το ελληνικό κούρεμα χρέους"
Τεράστιο λάθος χαρακτήρισε στην κυπριακή Βουλή την απόφαση για «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων ο Aθανάσιος Ορφανίδης.
 
 
Νέο τσιπ από μολυβδαινίτη υπόσχεται εύκαμπτες συσκευές
Νέο τσιπ από μολυβδαινίτη υπόσχεται εύκαμπτες συσκευές
Ελβετοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους ένα νέο υποψήφιο υλικό για την κατασκευή εύκαμπτων ηλεκτρονικών συσκευών.
Τελευταία Σχόλια