Πως να αγοράζετε φρέσκα ψάρια

greek 01/12/2011
Τα ψάρια νικούν στα σημεία τις άλλες τροφές γιατί ωφελούν τον οργανισμό με πολλαπλό τρόπο. Επειδή όμως η σάρκα τους αλλοιώνεται γρήγορα και μολύνεται εύκολα από τις τοξικές ουσίες των αποβλήτων που καταλήγουν στη θάλασσα, είναι σημαντικό να ξέρουμε αφενός να ξεχωρίζουμε το «καλό» ψάρι και αφετέρου να το μαγειρεύουμε με τον πλέον υγιεινό τρόπο.
 
Χαρακτηριστικά φρέσκων ψαριών:
Οσμή: (διαπιστώνεται καλύτερα στο στόμα, στην κοιλιά και στα βράγχια): Τα νωπά (φρέσκα) ψάρια έχουν ελαφρά ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική των φυκιών της θάλασσας.
Εξωτερική όψη: Η επιφάνεια του σώματος είναι γυαλιστερή με μεταλλικές αποχρώσεις. Η στιλπνότητα εξαφανίζεται νωρίς μετά την αλίευση, το σώμα καλύπτεται από λεπτή γλοιώδη ουσία διαυγή και με οσμή φυσιολογική.
Σώμα: Στο στάδιο της νεκρικής ακαμψίας (10 λεπτά ως λίγες ώρες, ανάλογα με το μέγεθος, τον τρόπο αλιείας και τη θερμοκρασία) το σώμα είναι δύσκαμπτο, η σάρκα συμπαγής και δεν διατηρεί τα αποτυπώματα δακτύλων.
Δέρμα: Είναι υγρό, γυαλιστερό, καλά προσκολλημένο στη σάρκα χωρίς πτυχές ή σχισμές, με χρώματα ανάλογα με το είδος του ψαριού.
Κοιλιακή χώρα: Η κοιλιά είναι κυλινδρική ή ελαφρά πιεσμένη πλευρικά με λέπια γυαλιστερά, λευκωπά ή αργυρόχροα. Ποτέ δεν είναι διογκωμένη, παραμορφωμένη, σχισμένη ή με κηλίδες. Η έδρα είναι κλειστή.
Λέπια και πτερύγια: Τα λέπια είναι προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα, υγρά, γυαλίζουν, δύσκολα ξεκολλάνε κατά την απόξεση ή την απολέπιση. Τα πτερύγια επίσης είναι καλά προσκολλημένα στο σώμα. Οταν ανοιχθούν (εκταθούν) επανέρχονται αμέσως στη θέση τους.
Μάτια: Είναι διαυγή, διαφανή ή κυρτά με κόρη μελανή. Η ίριδα είναι χρυσίζουσα ή ομοιογενώς ερυθρά.
Βραγχιοκαλύμματα: Είναι σταθερά ενωμένα στο κεφάλι και χωρίς κηλίδες, κυρίως εσωτερικά.
Βράγχια: Είναι ροδαλά ή κόκκινα (σαν το αίμα), υγρά, γυαλιστερά χωρίς καμία δυσάρεστη μυρωδιά. Στο κρύο νερό ή στον πάγο μπορεί να αποχρωματιστούν. Μυρίζουν σαν φύκια. Σπλάγχνα: Με το άνοιγμα της κοιλιάς, τα σπλάγχνα προβάλλουν ζωηρά, υπόλευκα, ακέραια και άοσμα ή με ελαφρά οσμή (του ψαριού). Το περιτόναιο είναι καλά προσφυόμενο στην κοιλιακή κοιλότητα, υγρό, γυαλιστερό (εκτός από τα ψάρια γλυκού νερού).
Σάρκα: Είναι λευκή ή ελαφρά ροδαλή, ελαστική χωρίς άλλο χρώμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ανθεκτική στην πίεση με τα δάχτυλα. Η σπονδυλική στήλη αποχωρίζεται δύσκολα από τους γύρω μυς. 

 

 




Tags:  

Συνάντηση Παπαδήμου με προεδρείο της ΓΣΕΕ
Συνάντηση Παπαδήμου με προεδρείο της ΓΣΕΕ
Συνάντηση θα έχει ο Λ. Παπαδήμος με το προεδρείο της ΓΣΕΕ την Τετάρτη. Οι μισθοί,οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι μειώσεις στις επικουρικές το κύριο θέμα της συζήτησης.
"Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση"
"Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση"
"Ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση. Υπερήφανοι θα κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση", είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου για το 2012.
Πυροβολισμοί μεταξύ Ρομά στο Αγρίνιο
Παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία ο διαπληκτισμός μεταξύ δύο οικογενειών Ρομά, που διαμένουν στο Αγρίνιο, πίσω από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο.
 
Τελευταία Σχόλια