Οι Διάδοχοι Του ΠΑΣΟΚ Και Η Στρατηγική Τους.

12/1/2012
Αύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αλλά  μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Παπανδρέου, και κανείς δεν γνωρίζει, αν τελικά θέση υποψηφιότητα και πάλι, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο. Οι αντίπαλοι του όμως  στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις θεωρούν ότι τελείωσε η πολιτική του καριέρα στο κόμμα, που ίδρυσε ο πατέρας του, το 1974.
Η στάση του δίνει την δυνατότητα σε ορισμένα  στελέχη που ερίζουν για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της χώρας. Η σύγκριση ανάμεσα στους σημερινούς αρχηγούς και τους επίδοξους του 1995* δεν έχουν καμιά ομοιότητα και πολιτική ποιότητα.
Κανένας από τους σημερινούς δεν έχει αρθρώσει μια πρόταση προοπτικής με πολιτικό υπόβαθρο για την  έξοδο από την κρίση, και την ελάφρυνση των βαρών του λαού.
Κανένας από τους μνηστήρες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να εκφράσει τις επιθυμίες ενός μεγάλου τμήματος του λαού, που με καρτερικότητα δυο χρόνια  υπομένει την πιο σκληρή λιτότητα, και ζει σε μια αβεβαιότητα για το αύριο.
Κανένας από τους «φερέλπιδες» δεν έχει σχεδιάσει ή εκπονήσει μια πρόταση ελπίδας που να κινητοποιήσει το λαό και να τον επανεργοποίησει  να ασχοληθεί με τα κοινά.
Όλοι σχεδόν είναι ισοϋψείς, και χρεωμένοι  με αυτή την αυστηρή λιτότητα και την υπογραφή του μνημονίου. 
Τα κυρίαρχα ονόματα που έχουν έστω μια ελπίδα να πρωταγωνιστήσουν μέχρι τέλος στην διαδοχολογία είναι : Ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με τα όσα συνέβησαν το 2007 κρατά  ουδέτερη στάση. Η στάση αυτή από πολλούς ερμηνεύεται ότι σκοπεύει πολύ πιο μακριά από το σήμερα. Φτιάχνει το προφίλ του οικουμενικού πολιτικού, και αποδεκτού από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όχι μόνο της συγκυβέρνησης. Γνωρίζει ότι στις επόμενες εκλογές όποτε κι’ αν γίνουν δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση συνεργασίας. Τις διερευνητικές επιστολές θα τις λαμβάνουν οι αρχηγοί των κομμάτων που φυσικά δεν θα μπορούν να διεκδικούν την πρωθυπουργία αλλά  θα προτείνουν ονόματα κοινής αποδοχής για την πρωθυπουργία.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικεφαλής αρχικά της τριάδας ( Διαμαντοπούλου – Ραγκούσης) και από πληροφοριών συντάκτης του κειμένου για το επόμενα βήματα στο ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή.  Από τους τρεις έμεινε ο εξής ένας ο Λοβέρδος ενώ οι άλλοι δυο ακολουθούν δική τους γραμμή. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Λοβέρδος κρατά μια στάση αναμονής, όχι γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι γνωστό ότι η πηγή υποστηρικτών του, στην πλειοψηφία είναι από τον ίδιο κομματικό χώρο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν υπαρχηγός στο επιτελείο του Βενιζέλου το 2007. Γνωρίζει ότι  τα μέτρα που έχει πάρει στα δυο υπουργεία που θήτευσε  τα οριζόντια μέτρα που πήρε ως υπουργός εργασίας και υγείας  έπληξε κυρίως  τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ένας υποψήφιος αρχηγός γνωρίζει πολύ καλά το αποτέλεσμα αν δεν έχει μαζί του ούτε τον όποιο  κομματικό μηχανισμό ούτε την πλειοψηφία του λαού.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Υπουργός με παρελθόν στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ.  Από τους πρώτους που δήλωσε ανοιχτά την επιθυμία να διεκδικήσει την αρχηγία, ανεξάρτητα από την πολιτική στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Από υποστηρικτής της πολιτικής των δυο χρόνων και από τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, για τη μεσοπρόθεσμη σύμβαση της 26ης  Οκτώβρη, και του μνημονίου. Σήμερα είναι αντίθετος προσπαθώντας να αλιεύσει υποστηρικτές από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ.
Χάρης Καστανίδης, γνωστός ως βασικό μέλος της ομάδας των λοχαγών την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, θεωρείται ο πολιτικός των ρήξεων και των προτάσεων. Ήρθε σε ρήξη και παραιτήθηκε από υφυπουργός  παιδείας, το ίδιο έκανε και με την κυβέρνηση Σημίτης, παραιτούμενος για την υπόθεση Ζήμενς, και της πολιτικής Μαντέλη.  Αν και η υποψηφιότητα του εξαρτάται από το ποιες θα είναι οι κινήσεις του Γ. Παπανδρέου. Έξυπνη πολιτική κίνηση, με δυο στόχους, πρώτον μια υποθήκη για την επόμενη μέρα, και δεύτερον να προσεγγίσει τους παπανδρεϊκούς που αισθάνονται ανασφαλής για την επόμενη μέρα.
Πέρα από τους φερόμενους ως βασικούς πρωταγωνιστές, της διαδοχή,  έχουν ακουστεί και άλλες υποψηφιότητες, χωρίς ουσιαστικό κομματικό ή κοινωνικό έρεισμα.
Είναι πολιτικές κινήσεις όχι διεκδικήσεις της αρχηγίας  αλλά για παρακαταθήκη και εξασφάλιση μιας θέσης στην επόμενη μέρα στο κόμμα και  κοντά στον νέο αρχηγό. 
 
*Το 1995 η εκλογή έγινε με ψήφο της κοινοβουλευτικής ομάδας και εξελέγη πρωθυπουργός και αρχηγός  ο Κ. Σημίτης ενώ το 2004 τον διάδοχο του, τον έχρησε τον Γ. Παπανδρέου  ο ίδιος ο Κ. Σημίτης .
 
 




Tags:  

Αν Αλλάξουμε Εμείς θα Αλλάξουν και οι Πολιτικοί Μας
Αν Αλλάξουμε Εμείς θα Αλλάξουν και οι Πολιτικοί Μας
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις  έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό  των ελλήνων  αδιάφοροι για την  πολιτική, ένας λαός  που κύριο γνώρισμα  είναι η πολιτικολογία. Σε μια απόπειρα αυτού του φαινομένου, ίσως μια από τις αιτίες να είναι και η χαμηλή  λαϊκή εκτίμηση προς τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί γενικότερα και το επιφανές βαδίζουν  τμήμα τους, οι βουλευτές, χρεώνονται με πλήθος αρνητικών  πραγμάτων. 
Η συνεργασία κυβέρνησης πολιτών θα μας βγάλει ...
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα λειτουργεί πυροσβεστικά και όχι προληπτικά, και η πίεση που ασκεί η τρόικα  προκειμένου να μαζέψει τα χρήματα για να δοθούν στους δανειστές μας γίνεται αφόρητη δημιουργώντας ένα πανικό.
Κοινωνική και όχι λογιστική Ευρώπη
Κοινωνική και όχι λογιστική Ευρώπη
Στην σύνοδο κορυφής βασικό θέμα είναι το ξεπέρασμα της οικονομικής – πολιτικής κρίσηW που ίσως είναι η μεγαλύτερη που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δημιουργία της. Το μέλλον της περιγράφεται με τα ποιο μελανά σημεία, για να ξεπεραστεί η αντίθεση ανάμεσα στα δυο οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα  που συζητούνται.  Το ένα είναι το κοινωνικό μοντέλο, το οποίο θεωρητικά ανταλλάσσει  φορολογία και χαμηλή ανταγωνιστικότητα με υψηλή κοινωνική προστασία και το άλλο είναι αυτό που μιλάει για χαμηλή κοινωνική προστασία και ανταγωνιστικότητα.
 
 
Τελευταία Σχόλια