"Η βάση να εκλέξει νέο πρόεδρο"

greek 30/11/2011
 
Πριν από τις βουλευτικές εκλογές πρέπει να γίνουν αυτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση αν και πάλεψε, απέτυχε.
 
Σε άρθρο του σε καθημερινή εφημερίδα ο υπουργός Υγείας τονίζει μεταξύ άλλων: "Τα δύο τελευταία χρόνια, ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μέσα σε καταιγιστικές συνθήκες πίεσης, με λιγοστά, όπως αποδείχθηκε, ιδεολογικά και πολιτικά εφόδια, με έλλειψη εμπειρίας και γνώσης για πρωτοφανέρωτες καταστάσεις, το παλέψαμε όσο μπορούσαμε. Έγιναν ωστόσο και σοβαρά λάθη, καθυστερήσεις και αδικίες.
 
Σήμερα, μεσούσης της κρίσης, διαμορφώνεται σταθερά για τη χώρα ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να την οδηγήσει στην Ανόρθωση. Απαιτείται ριζική αλλαγή υποδείγματος στην πολιτική, στην εργασία, στην παραγωγή, στη νοοτροπία.
 
Πώς θα μιλά κανείς π.χ. για επενδύσεις, για προώθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης, για προώθηση εξαγωγών, για προγράμματα ενίσχυσης της μικρής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, δηλαδή πώς μπορεί να μιλά κανείς για ανάπτυξη και για χτύπημα στην ανεργία, όταν το κράτος παραμένει ως έχει και δεν επιχειρούνται αμέσως οι καίριες και ριζοσπαστικές μεταβολές;
 
Ποιος θα τα κάνει όμως όλα αυτά; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εδώ ακριβώς απέτυχε. Πάλεψε για δημοσιονομική ευταξία και έκανε κάποιες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν προχώρησε τα θέματα της ανάπτυξης με τον οριζόντιο τρόπο που προανέφερα και έτσι η χώρα βούλιαξε στην ύφεση. Και το δυστύχημα είναι ότι και από την αντιπολίτευση, που πολιτεύτηκε τα δύο τελευταία χρόνια υπό καθεστώς πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία.
 
Ο λόγος της είναι συμβατικός, ενώ οι εποχές είναι αντισυμβατικές. Αρα, κατά τη γνώμη μου, η λύση μπορεί να προκύψει μόνο από την Κεντροαριστερά, το κύριο βάρος της οποίας, σε επίπεδο προγράμματος, εξ ανάγκης για κάποια χρόνια θα κινηθεί στο πεδίο του Κέντρου. Και σε αυτή την Κεντροαριστερά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η δεσπόζουσα πολιτική δύναμη. Η υπευθυνότητα και ο ριζοσπαστικός αλλά ρεαλιστικός πολιτικός του λόγος θα είναι τα εφόδιά του, αφού αυτά χρειάζεται η χώρα και αυτά θα αναζητήσει στα λεγόμενά του ο πολίτης, που ψάχνει από κάπου να στηριχθεί.
 
Το βασικό ωστόσο όπλο του ΠΑΣΟΚ για να αναταχθεί ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και να παρέμβει καταλυτικά στην κεντροαριστερή ανασύνθεση είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες.
 
Οι διαδικασίες, δηλαδή, εκείνες που θα δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να πουν τη γνώμη τους για πρόσωπα και πολιτικές, με βάση τα όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια. Πριν και μετά τις εκλογές του 2009. Γι' αυτό η πρότασή μου είναι πεντακάθαρη: οι διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ουσιαστικές, λιτές, ολιγοήμερες και αδάπανες, δίχως περιοδείες και παράτες, και ο πρόεδρός του να εκλεγεί με κάλπες από τη βάση, από τους πολίτες. Και όλη αυτή η διαδικασία να γίνει όταν ο πρόεδρός του επιλέξει, οπωσδήποτε όμως προ των βουλευτικών εκλογών".
 





Δάφνη κατά του σκόρου
Δάφνη κατά του σκόρου
Βάλτε ξερά φύλλα δάφνης ανάμεσα στα ρούχα που φυλάτε στις ντουλάπες σας για την επόμενη σεζόν.
Συνεχίζεται η πτώση στο ΧΑ
Συνεχίζεται η πτώση στο ΧΑ
Αυξάνονται οι απώλειες των τιμών των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω ιδιαίτερα υποτονικών συναλλαγών.
"Δύσκολα τα πράγματα με την τρόικα"
"Δύσκολα τα πράγματα με την τρόικα"
«Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει ξεπεραστεί και η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει περιθώριο να μεταθέσει για αργότερα τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί» δήλωσε ο Π.Καψής.
Τελευταία Σχόλια