"Θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας"

greek 11/12/2011

Την αποφασιστικότητα της Κύπρου στην άσκηση των αυτονόητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, με σεβασμό και απόλυτη συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα - τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε σε ομιλία του ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Ηλιάδης.
 
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε) και της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.ΚΕ.) με θέμα «Ενεργειακοί Πόροι της Μεσογείου-Κατοχύρωση των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας-Διαφύλαξη της Ειρήνης-Επιπτώσεις και Προοπτικές στο Κυπριακό», στην Κυπριακή Εστία, αναφέρθηκε στη «διαφαινόμενη», όπως είπε, ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου, όπως και του Ισραήλ, η οποία δημιουργεί νέα ενεργειακά δεδομένα, τόσο για τη Λευκωσία όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο και για την Ευρώπη.
 
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στο γεωστρατηγικό στίγμα της Κύπρου, το οποίο έχει καθορίσει και την ιστορία της, τονίζοντας ότι «μέσα από ένα σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό και με μια υπεύθυνη πολιτική διαχείριση η Κύπρος μπορεί να αλλάξει την ίδια την ιστορία της. Να μετατραπεί, δηλαδή, από σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε χώρο συνεργασίας και ανάπτυξης, σε παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας για την περιοχή.
 
Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε και στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα την ακολουθήσει συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος έντασης και οξύτητας στην περιοχή.
 
Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι αντιμετωπίζει ένα αρνητικό κλίμα διεθνώς, σημειώνοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως είπε η Άγκυρα «προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς τους οποίους αντιπαρατίθεται αλαζονικά και προκλητικά», ενώ παράλληλα «επιχειρεί να διαταράξει τις ισορροπίες στην περιοχή, με ότι αυτό σημαίνει για τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και για σημαντικά αραβικά κράτη».
 
Ο Υπουργός Αμυνας τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ανοίγουν στην Κύπρο «πρωτόγνωρες δυνατότητες και προοπτικές να ξεφύγει από την ασφυκτική τουρκική πίεση που δέχεται από το 1974 ανατρέποντας γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα αιώνων», σημειώνοντας σε αυτό το σημείο και τη στήριξη της Ελλάδας, καθώς επίσης και την άψογη συνεργασίας Αθήνας – Λευκωσίας.
 
Ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την ελπίδα η γενική διεθνής αναγνώριση των κυπριακών δικαιωμάτων θα λειτουργήσει ως δίκτυ προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Λευκωσία επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις με σοβαρές δυνάμεις και διασυνδέσεις κοινών συμφερόντων διαμορφώνοντας έτσι στη βάση του διεθνούς δικαίου όρους προστασίας και ασφάλειας, με στόχο την αποτροπή και την προληπτική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την Κύπρο.
 
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Ηλιάδης υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυπριακής Κυβέρνησης είναι «πολιτική ευθύνης, ειρήνης και προοπτικής», που απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας, απευθύνοντας έκκληση στην Άγκυρα «να συνεργασθεί ουσιαστικά, να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα», προκειμένου, όπως είπε, «να κάνουμε την Κύπρο νησί της ελευθερίας και της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προόδου, παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την έννομη τάξη».
 





"Κρίσιμη φάση" για το Κυπριακό η επικείμενη τριμερής συνάντηση
"Κρίσιμη φάση" για το Κυπριακό η επικείμενη τριμερής συνάντηση
Δεν μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό λύση πέραν της ομοσπονδίας, δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ
Δηλώνει αθώος!
Δηλώνει αθώος!
Ο ύποπτος για το φόνο της 29 χρόνης εγκύου και της τρίχρονη κόρης της στην Κύπρο εμφανίστηκε σήμερα στο Δικαστήριο και δήλωσε αθώος!
Κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή το ΧΑΚ
Κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή το ΧΑΚ
Κέρδη κατέγραψε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας η κυπριακή αγορά. 
Τελευταία Σχόλια