«Μας ενδιαφέρει τα μέγιστα το Φυσικό Αέριο»

greek 11/1/2012
Για μία ακόμα φορά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε θετικός για την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ήπειρο.
Οι ανακοινώσεις του Υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για τη διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή Νεγράδων Δήμου Πωγωνίου, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, δήλωσε συγκεκριμένα χτες μιλώντας στον Δημοτικό Τηλεοπτικό Σταθμό TV100 της Θεσσαλονίκης.
 
«Θέλουμε ωστόσο, πρόσθεσε, πολλή δουλειά ακόμη. Υπάρχει ένα πέπλο σιωπής από την γεώτρηση που είχε γίνει πριν λίγα χρόνια, όταν η τότε εταιρία έφυγε νύχτα, χωρίς καμία εξήγηση, κι αυτό μας κάνει να κρατάμε μικρό καλάθι. Θέλουμε, εδώ και τώρα, αποφασιστικότερες παρεμβάσεις, γιατί η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Μάθαμε όλα τα πράγματα να τα αφήνουμε για το μέλλον, μέλλον όμως δεν θα υπάρξει αν δεν ασχοληθούμε και με το υπέδαφος».
 
Έδωσε όμως ιδιαίτερο βάρος στο Φυσικό Αέριο, αναφερόμενος στα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει για την Ήπειρο η χρήση του Φυσικού Αερίου και τη διέλευση του αγωγού, τονίζοντας τα εξής: «Η Ήπειρος στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινή. Είμαστε μια περιοχή στην οποία επικρατεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα δριμύ ψύχος. Ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει στα ορεινά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της θέρμανσης με τις συντάξεις των 300- 400 ευρώ. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος, που μας ενδιαφέρει τα μέγιστα η διέλευση και διανομή Φυσικού Αερίου και για αυτό είχαμε πολλές φορές συνεργασία με τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη».
 
Τέλος, τόνισε ότι παράλληλα με τις έρευνες για πετρέλαιο στις Νεγράδες πρέπει να προχωρήσουν και οι έρευνες για φυσικό αέριο στο Ιόνιο πέλαγος, αντιπαραθέτοντας την ταχύτητα με την οποία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση οι Αλβανοί γείτονες μας στην περιοχή Φίερι – Πατός, που έθεσαν σε δεύτερη μοίρα την εξόρυξη πετρελαίου: «Είμαστε υπέρμαχοι της πράσινης ενέργειας, η οποία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας μας και ύστερα για ο, τιδήποτε άλλο», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
 
Βέβαιος ο Μανιάτης
Εν τω μεταξύ βέβαιος ότι θα υπάρξουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο, είναι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος για θέματα ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, χωρίς μάλιστα να αποκλείει ότι θα υπάρξει άμεσο ενδιαφέρον από εταιρείες.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σε ό,τι αφορά στα αποθέματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα υπάρχει ανάδοχος για να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες και μέσα στο φθινόπωρο η χώρα να ξέρει -για πρώτη φορά- τα ακριβή αποθέματά της στις περιοχές αυτές.
 
Έτσι θα μπορεί αμέσως μετά, και πάντως έως το τέλος της χρονιάς, θα μπορεί να προκηρυχθεί ένας μεγάλος γύρος παραχωρήσεων 10-15 οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
 
Ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι αν και είναι σίγουρο ότι η αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα βοηθήσει αναμφίβολα τη χώρα, δεν θα λύσει και τα προβλήματά της. «Πράγματι έχουμε αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων -και πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά δεν θέλω να πιστέψουμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας με αυτούς τους υδρογονάνθρακες», μεταξύ άλλων γιατί αυτή η διαδικασία, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, χρειάζεται αρκετά χρόνια μέχρι να αποδώσει δημόσια έσοδα.
proinanea.gr
 
 




Tags:  

Σε θετικό έδαφος οι εξαγωγές στην Γερμανία
Σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στη γερμανική αγορά διακρίνει η INTZEIDIS Consulting, εταιρεία συμβούλων με έδρα το Μόναχο!
Δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για μειώσεις μισθών
Δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για μειώσεις μισθών
 Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
"Άνοιγμα" Κουρουμπλή στην Αριστερά
"Άνοιγμα" Κουρουμπλή στην Αριστερά
Πρόσκληση για κοινή συνάντηση απευθύνει η νεοσυσταθείσα "Ενωτική Κίνηση" προς το Άρμα Πολιτών, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Ελεύθερους Πολίτες, το Κ.Κ.Ε., τους Οικολόγους Πράσινους και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Τελευταία Σχόλια