Διακοπή χρηματοδότησης στους δήμους που διατηρούν παράνομες χωματερές

11/1/2012
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει ότι θα περικόπτεται η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους, οι οποίοι δεν προωθούν τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά διατηρούν παράνομες χωματερές και εκθέτουν την χώρα σε καταδικαστικές αποφάσεις και πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με την απειλή επιβολής ημερήσιου προστίμου 35.000 ευρώ για την συνεχιζόμενη λειτουργία τουλάχιστον 90 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για 70 από 90 παράνομες χωματερές έχει εκδοθεί n σχετική απόφαση παύσης λειτουργίας τους, ενώ για άλλες 20 που λειτουργούν στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, άρα δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα». Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωσταντίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν τα πρόστιμα και ότι ο Επίτροπος Περιβάλλοντος δείχνει θετική διάθεση, διαπιστώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια και υπάρχει πρόοδος. Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα προκηρυχθούν σε τέσσερις ξεχωριστούς διαγωνισμούς τα έργα  κατασκευής και διαχείρισης από ιδιώτες τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων για 25 χρόνια στην Αττική. Τα εργοστάσια θα γίνουν στις περιοχές Λιόσια, Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα. Παράλληλα θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την κατασκευή τριών εργοστασίων κομποστοποίησης. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα προωθηθούν με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η Κερατέα δεν εξαιρείται από τον σχεδιασμό, εν αναμονή των τελικών προτάσεων του δήμου και την ολοκλήρωση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Την επόμενη εβδομάδα  σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα περιληφθεί ρύθμιση n οποία θα προβλέπει τη δημιουργία Εκτελεστικής Επιτροπής του Φορέα διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος αντικατέστησε τον ΕΣΔΚΝΑ με τον «Καλλικράτη» και θα αναλάβει να προωθήσει τα έργα.
 
 




Tags:  

Παράταση για τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων χώρων
Παράταση για τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων χώρων
Παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης του προστίμου για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων δίνει το ΥΠΕΚΑ με τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Παράταση προθεσμίας και μειώσεις προστίμων για τα αυθαίρετα εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος
Το υπουργείο Περιβάλλοντος  αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας δίμηνης παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ταυτοχρόνως εξετάζονται  μειώσεις των προστίμων, σε ειδικές περιπτώσεις  ή να ισχύσουν  περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή τους.
Αξιοποιείται το Ελληνικό μαζί με το παραλιακό μέτωπο
Αξιοποιείται το Ελληνικό μαζί με το παραλιακό μέτωπο
Δημοσιεύτηκε στον διεθνή Τύπο, όπως είχε προαναγγελθεί η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές καλούνται να καταθέσουν προτάσεις αξιοποίησης για το σύνολο της έκτασης των 6200 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το σύνολο των εγκαταστάσεων και διαδρόμων του πρώην αεροδρομίου αλλά και την περιοχή Αγίου Κοσμά, μαζί με το παραλιακό μέτωπο συνολικού μήκους 3,5 χιλιομέτρων.  Οι προβλεπόμενες χρήσεις θα είναι οικιστικές, εμπορικές και αναψυχής. 
Τελευταία Σχόλια