"Είμαστε έτοιμοι για την προεδρία"

greek 14/11/2011
"Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέδριο του Economist στη Λευκωσία.
Σε ερώτηση αν με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχει πραγματική προοπτική να «σπάσει» το διπλωματικό και πολιτικό αδιέξοδο με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να επιλύσει τα όποια προβλήματα ορθώνονται μπροστά μας, μαζί με την Τουρκία. ''Η αιτία της μη επίλυσης των προβλημάτων ή, αν θέλετε, της μετατροπής τους σε ακόμη πιο σύνθετα, είναι η πολιτική της Τουρκίας. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία αναβαθμίζεται και ο ρόλος της στην περιοχή γίνεται κρίσιμος, αντί να διαδραματίζει ρόλο ειρηνοποιού διαδραματίζει ένα ρόλο επεκτατικό''.

Ακόμα και σε ό,τι αφορά στην Αραβική Ανοιξη, η προσπάθεια της Τουρκίας, εκτίμησε, δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Η Τουρκία δεν προσπαθεί να επενεργήσει θετικά στις δημοκρατικές αλλαγές στις γειτονικές χώρες, αλλά προσπαθεί να τις ποδηγετήσει, ανέφερε.

''Είναι νωρίς, βέβαια, να βγάλει κανείς απόλυτα και σταθερά συμπεράσματα. Αλλά οι κίνδυνοι ποδηγέτησης προς κατευθύνσεις της Τουρκίας είναι ουσιαστικά επεκτατικές όχι επί κράτους, αλλά επεκτατικές σε ό,τι αφορά στον έλεγχο της περιοχής και των ηγετικών δυνάμεων αυτών των χωρών και αυτές οι προσπάθειες είναι, ήδη, εμφανείς''.

Η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν προσφέρεται για αξιοποίηση από την Κύπρο σε σχέση με την Τουρκία, υπό την έννοια ότι είναι κάτι που εκπροσωπεί ολόκληρη την Ενωση. ''Δεν θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα – και δεν θα δώσουμε το μήνυμα – ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την Προεδρία για να καταπιέσουμε την Τουρκία''. Η ίδια η Τουρκία, πρόσθεσε, καταπιέζει τον εαυτό της σε σχέση με την Προεδρία διότι, δηλώνει απροκάλυπτα ότι θα διαρρήξει και τις σχέσεις της με την ΕΕ αν θα αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία και όταν θα την αναλάβει.

''Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι ανυπερθέτως η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από το Συμβούλιο της ΕΕ και από την Κυπριακή Δημοκρατία, φυσιολογικά''.

Θέλουμε και το προσπαθούμε μέχρι τότε η Τουρκία να λογικευτεί ώστε να εξομαλυνθεί η σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, διότι - εξήγησε - ''δεν είναι η Κύπρος που τη σταματά (την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας), είναι η ίδια η πολιτική της που την έχει αυτοεγκλωβίσει''. Εμείς, συνέχισε, θα ασκήσουμε την Προεδρία της ΕΕ με τη σφραγίδα της Κύπρου, όχι όμως Προεδρία που θα εξυπηρετεί απλώς τα κυπριακά συμφέροντα. Μια αντικειμενική Προεδρία από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να εξυπηρετεί και τα κυπριακά συμφέροντα, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι είναι παραπάνω ριψοκίνδυνο εάν εμείς θέσουμε πολύ έντονα τη σφραγίδα της Κυπριακής Προεδρίας σε σχέση με την Τουρκία. ''Για αυτό θα είμαστε προσεκτικοί''.

Ερωτηθείς γιατί η Κύπρος δεν προχωρά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα για να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς. ''Το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει – διότι γνωρίζετε ότι εμπλέκεται και η Τουρκία σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα – και να προχωρήσουμε από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας'', κατέληξε. 
 





Θανατηφόρο τροχαίο στα Περβόλια
Θανατηφόρο τροχαίο στα Περβόλια
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα γυναίκα 48 χρόνων από την Κίνα η οποία ζούσε παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώθηκε το απόγευμα στα Περβόλια.
 
 
Αλλαγές στους κανονισμούς για διαβάθμιση ανακοίνωσε η ΚΟΠ
Αλλαγές στους κανονισμούς για διαβάθμιση ανακοίνωσε η ΚΟΠ
H ουσιαστική αλλαγή από την αγωνιστική περίοδο 2012/2013 θα αφορά το μπαράζ που θα γίνεται μεταξύ της 11ης ομάδας του Πρωταθλήματος  και της 4ης του Πρωταθλήματος.
Κινητοποιήσεις και σήμερα στην Κύπρο
Κινητοποιήσεις και σήμερα στην Κύπρο
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Τελευταία Σχόλια